شیر گازی نوعی از شیر های ساده ی قطع و وصل جریان سیالات هستند که به جهت متوقف کردن و همچنین راه اندازی مجدد سیالات در مسیر مشخص شده مورد استفاده قرار میگیرند. شیر گازی از یک قطعه توپی شکل تشکیل میشود که با چپ و راست نمودن اهرم موجود در بالای شیر این توپی جا به جا شده و می تواند مسیر عبور سیالات را به خوبی باز یا بسته نماید.
در صورتی که توپی در وضعیتی قرار داشته باشد که سوراخ آن عمود بر مسیر سیال شود، حرکت سیال در طول مسیر قطع میشود اما در صورتی که حالت توپی نیمه باز شود حالت آشفتگی در سیال به وجود می آورد که در نهایت به تخریب توپی خواهد انجامید به همین جهت همواره توصیه میشود تا برای جلوگیری از تخریب توپی همیشه شیر گازی را در وضعیت کاملا بسته یا کاملا باز قرار دهید.
شیر گازی هم می تواند به کمک اهرم و هم موتور مخصوص هدایت شود. در نوع دستی شیر گازی اهرم به ساقه ی شیر می چسبد و در یک قوس نود درجه ای اقدام به باز و یا بسته نمودن شیر نمود.
مزیت شیر گازی
دارا بودن صرفه اقتصادی بیشتر به علت قیمت پایین تر
عملکرد سریع در باز و بسته کردن مسیر سیال
یکپارچه بودن قطعات آن و عدم نیاز به روانکاری
وزن پایین ، ساختمان فشرده و یک دست ، نصب آسان
امکان استفاده از شیر های توپی چند راهه برای تغییر جهت جریان
انواع شیر گازی از نظر تعمیر و مونتاژ
MAX 6” امکان تعمیرات ندارد :END ENTRY
تعمیرات از بالا: TOP ENTRY
دو تکه :SPLIT BODY
سه تکه :THREE PICES
دارای هرز گرد می باشد: DOUBLE TRUNNION
مسیر ورود سیال در شیر گازی به صورت های زیر می باشد:
بصورت کاهش در سطح مقطع (Reduced Bore)
بصورت مسیر کاملا باز (Full Port Pattern)
جنس شیر توپی
یکی از مهم ترین بخش ها در شیر گازی کفی آن می باشد زیرا این قسمت نسبت به سایر بخش ها مستعد فرسایش و تخریب می باشد به همین جهت بیشتر آنرا از جنس تفلون PTFE و یا نایلون و حتی ترکیبی از این دو میدانند.